Skip to main content

Tanda Dan Faktor Penyebab Vertigo Atasinya Dengan Berkesan

Assalamu'alaikum...hai


Pernah tak rasa di sekeliling anda berputar walaupun anda tidak bergerak, yang mana ia cukup untuk menjejaskan keseimbangan anda. Rasa pening yang di luar jangkaan diikuti dengan rasa loya, mual dan hilang keseimbangan tubuh.

Jika pernah alaminya, perlu berhati-hati kerana ini adalah tanda-tanda anda diserang Vertigo. Mungkin nampak biasa kerana serangan yang berlaku hanya beberapa minit malah ada juga yang berhari-hari mengalaminya.






Punca Berlakunya Vertigo 


Vertigo merupakan masalah yang melibatkan keseimbangan badan kita, akibat dari keadaan di bahagian telinga dalam disebabkan perubahan tekanan dan cecair yang terkumpul hingga hilang keseimbangan.


Ia juga boleh berlaku disebabkan oleh masalah di bahagian tertentu otak kerana keseimbangan tubuh manusia dikawal oleh otak untuk menerima, memproses dan menghantar mesej kepada anggota tubuh yang lain.


Tanda- Tanda Dan Gejala Vertigo


  • Rasa berpusing samaada diri sendiri atau sekeliling.
  • Pening, loya, muntah.
  • Telinga berdengung
  • Tidak dapat mendengar dengan baik
  • Tubuh tak seimbang dan sukar untuk berjalan
  • Penglihatan menjadi kabur
  • Denyutan nadi menjadi cepat
  • Berdebar-debar (palpitation)
  • Berpeluh-peluh.


Faktor Yang Menyebabkan Vertigo


Faktor pencetus yang boleh menyebabkan terjadinya vertigo antaranya :

  • Jangkitan kuman pada bahagian dalam telinga (labyrinthitis)
  • Kesan sampingan dari antibiotik tertentu.
  • Diet pemakanan yang tidak sihat. Tinggi garam, gula, berminyak.
  • Tabiat merokok
  • Berpunca dari arthritis tengkuk (biasanya berlaku pada warga emas)
  • Boleh disebabkan oleh migrain disebabkan oleh tidak cukup tidur, alkohol, tekanan darah
  • Kurang aliran darah ke otak diakibatkan oleh gangguan fungsi otak hingga menyebabkan pembuluh darah dan saraf terganggu.
  • Gangguan disebabkan terdapat tumor yang mengganggu saraf, tumor otak, MS (multiple sclerosis) dan yang berkaitan.

Berjumpalah doktor anda untuk memastikan tahap vertigo anda dan supaya dapat dikesan pada peringkat awal.



Tips Hadapi Serangan Vertigo



  • Bertenang dan cari posisi yang terbaik untuk anda berehat samaada duduk atau baring.
  • Tarik nafas sambil pejamkan mata.
  • Jangan lakukan gerakan yang tiba-tiba.
  • Jika rasa mual dan loya ingin muntah, muntahkan saja.
  • Minta bantuan orang berdekatan untuk ke klinik bagi mendapatkan rawatan.



Vivix Membantu Masalah Vertigo


Seperti yang kita tahu, apa pun jenis masalah kesihatan sebaiknya dicegah lebih awal. Sebab itulah apabila ada tanda-tanda mengalami masalah kesihatan, segeralah berjumpa doktor supaya boleh dikesan pada peringkat awal dan boleh berikhtiar sebelum menjadi lebih kronik.


Sebagai cara lain untuk ikhtiar masalah vertigo adalah dengan mengamalkan Vivix Shaklee.




Vivix merupakan minuman botani yang boleh membantu masalah kesihatan hingga ke peringkat DNA dengan melindungi dan membaikpulih sel DNA kita.


Vivix bertindak dalam 4 cara


- memperbaiki DNA
- mengurangkan keradangan
- meningkatkan pengeluaran tenaga
- menghalang pengumpulan protin AGE (bendasing yang terhasil dari lebihan gula dan protin)


Manfaat Vivix


-   perlindungan antioksidan
-   menyokong sistem imun
-   menyokong kesihatan otak
-   menyokong kesihatan sendi
-   kesihatan menyeluruh




Testimonial Vivix vs Vertigo


Testimonial 1


"Saya nak cerita tentang husband saya ni, sejak dia makan Vivix, vertigo dia dah ok. Takde dah rasa pening-pening melayang tu. Tak sampai sebotol dia makan, dah tak rasa dah.
So, dia cakap nak continue je makan Vivix since dia risau bile tengok kawan merana kencing manis akibat dulu suka sangat minum air gas dalam tin kat tempat kerja. Dah la suami pun suka jugak dulu. Alhamdulillah..happy saya dengar dia dah mula nak ambil supplement. Dah la En. husband saya ni susah makan supplement pil pil. Vivix je dia ok."



Testimonial 2



"Mak saya vertigo, dah macam-macam pergi sensei, homeopathy, hospital masih tak settle. Lastly saya bagi Vivix kat mak. Alhamdulillah lepas 3 botol mak dah sembuh dari vertigo. Sekarang mak maintain vitamin biasa je. kebas-kebas tangan mak pun dah kurang. Alhamdulillah.
Simptom pening, tak boleh bangun, unbalance, kepala berdesing je, tak boleh bunyi bising.
Dah scan, doktor cakap macam ada clot kat otak, dah set appointment untuk operate tapi tak sempat sebab dah bagi Vivix, alhamdulillah dah ok."




Jangan ambil mudah dan biarkan masalah vertigo ini

bimbang membawa masalah yang lebih parah.




Dapatkan Vivix untuk Vertigo anda disini

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a6104a16f4c583147e53daee7fcb4550
http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1234730



Setiap pembelian akan diberi konsultasi percuma dan eksklusif untuk anda pelanggan saya.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya.

Saya sedia membantu anda.



http://www.wasap.my/60123923099


SMS / Whatsapp : +60123923099

Email : littleuzma@gmail.com



Follow saya di :


Facebook : Syahida Noor

Fanpage : Nota Vitamin

Instagram : @iedanoor_mynotavita
@notavitamin

Twitter : @eidanoor



Happy Sharing Happy Reading




http://www.mynotavita.com/p/blog-page_25.html

Comments

Popular posts from this blog

Cara Menghilangkan Kedutan Di Muka Dengan Cepat Dan Berkesan

Rahsia Kulit 'Flawless' dan 'Glowing' Secara Semulajadi

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi