Skip to main content

Cara Mengatasi Masalah Keputihan Semasa Mengandung Dengan Berkesan

Assalamu'alaikum...hai


Masalah keputihan merupakan masalah yang selalu dihadapi oleh semua wanita. Apatah lagi jika wanita yang sedang mengandung kerana berlaku perubahan hormon yang menyebabkan peningkatan pengeluaran estrogen dan aliran darah lebih banyak ke kawasan faraj.




Keputihan adalah lendir atau lelehan yang keluar dari faraj wanita, berwarna jernih dan tidak berbau tetapi adakalanya kental dan sedikit berbau. Lendiran ini merupakan rembesan dari kelenjar pada pangkal rahim dan faraj yang terdiri dari bakteria normal dari faraj dan sel-sel mati dari dinding faraj.

Ada pula yang beranggapan keputihan adalah tanda sebelum datangnya haid. Bagi wanita yang sudah berkahwin ia disebabkan aktiviti seksual. Apa pun ia masih normal selagi keputihan tersebut tidak menyebabkan kegatalan.


Jika lendiran atau lelehan tersebut kental berwarna kekuningan, kelabu atau mungkin hijau, berbau yang kurang menyenangkan, menyebabkan kegatalan, sakit ketika bersama atau membuang air kecil, ini merupakan tanda terdapat jangkitan dibahagian tersebut.


Faktor Yang Menyebabkan Keputihan Semasa Mengandung


Kebersihan

Amatlah dititikberatkan, sentiasa memastikan bahagian faraj bersih dan kering selepas membuang air kesil dan aktiviti seksual. Kelembapan akan menggalakkan lagi pertumbuhan dan jangkitan kulat.

Kesihatan

Faraj mengandungi gula yang tinggi semasa mengandung dipanggil glikogen dan ini menggalakkan lagi pertumbuhan kulat. Mereka yang menghidapi kencing manis lebih berisiko mengalami keputihan.

Hormon

Berlaku akibat dari kulat mikroskopik atau yis yang dipanggil candida albicans. Ketidakseimbangan antara kulat yis dan mikro organisma lain dalam badan.

Pakaian

Jenis pakaian juga memainkan peranan. Memakai pakaian yang ketat atau dari bahan sintetik boleh menghalang pengaliran angin dan menggalakkan berlakunya keputihan.



Risiko Keputihan Jika Tidak Dirawat


Sukar untuk hamil - keputihan yang disebabkan kuman penyakit kelamin

Kehamilan luar rahim

Kelahiran pra-matang - keputihan yang disebabkan oleh Chlamydia

Jangkitan mata pada bayi - keputihan yang disebabkan Neisseria Gonorrhoeae

Gangguan pernafasan pada bayi - keputihan yang disebabkan oleh kuman HPV

Sekiranya anda mengalami keputihan, pastikan memberitahu doktor supaya masalah sebenar boleh dikenalpasti.



Atasi Keputihan Secara Semulajadi


Bawang putih berpotensi dan sesuai untuk membantu merawat jangkitan faraj termasuk keputihan semasa mengandung, hasil kajian dari University Pittsburgh Medical Center.

Manakala kajian dari University Maryland Medical Center, menyatakan bahawa bawang putih mampu untuk menghapuskan virus, kulat dan bakteria yang berbahaya.


Tapi mampukah anda untuk makan bawang putih begitu sahaja???



Cadangan Nutrisi Tambahan Masalah Keputihan



Garlic Complex

Antibiotik semulajadi
Menghalang pertumbuhan kulat
Antifungal
Allicin sebagai antibakteria mampu halang keputihan




Sustained Release Vita C Plus

Membantu meningkatkan antibodi wanita mengandung




Testimoni Yang Berikhtiar Dengan Shaklee


"Akak..positive feedback. Makan garlic 3 minggu..kurang banyak dah gatal this week.
Tak kerap dah. Boleh kira dengan jari je kegatalannya itu dan start this week keputihan dah kurang , dah turun lendir jernih.
Tuhan ja yang tahu bila tengok lendir jernih tu kak, kalau tak asyik keputihan je yang keluar.
Continue je makan 2 biji garlic, 1 biji vitamin c setiap hari. Harap-harap dapat bantu lawan kuma GBS tu sebelum bersalin nanti."



Jangan gadaikan nyawa si kecil yang tidak bersalah

disebabkan kita ambil mudah masalah keputihan yang dialami. 




"Masalah keputihan atau vaginal discharge memang sering berlaku dan banyak puncanya. Ada yang disebabkan kehamilan, hari subur/ovolation tapi yang sangat dikhuatiri ia disebabkan oleh kanser atau tumbuhan lain.
Tapi punca yang paling sering sekali ialah jangkitan kuman, bakteria, virus, kulat/fungus atau parasite.
Keputihan sering berwarna kuning/hijau, gatal-gatal dan berbau. Kebanyakkan jangkitan tidak mudharat tapi sekadar mengganggu keselesaan. Tapi ia boleh menyebabkan kemandulan, keguguran, kematian bayi, pendarahan dan kesakitan dan adakalanya menyebabkan kanser.
Jangan pandang ringan, periksa dan dapatkan rawatan."
-Dr Hamid Arshat-



Sebagai langkah pencegahan, adalah lebih disarankan mengambil set hamil premium bagi mengelakkan segala kemungkinan lain pula yang berlaku.




Buat pesanan anda disini, sila klik pada gambar

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=82e3ebe0f114f3ccae8b82fc5c985f09
http://www.shaklee.com/my/?joinnow=1234730



Setiap pembelian disertakan dengan konsultasi percuma dan eksklusif untuk anda pelanggan saya.


Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya.

Saya sedia membantu anda.




http://www.wasap.my/60123923099

SMS / Whatsapp :+60123923099

Email : littleuzma@gmail.com


Follow saya di


Facebook : Syahida Noor

Fanpage : Nota Vitamin

Instagram : @iedanoor_mynotavita
@notavitamin

Twitter : @eidanoor




Happy Sharing Happy Reading



http://www.mynotavita.com/p/blog-page_25.html

Comments

Popular posts from this blog

Cara Menghilangkan Kedutan Di Muka Dengan Cepat Dan Berkesan

Rahsia Kulit 'Flawless' dan 'Glowing' Secara Semulajadi

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi