Skip to main content

Tips Hadapi Cuaca Panas, Cara Hidrat Dengan Cepat Elak Dehidrasi

Assalamu'alaikum...hai


Keadaan cuaca panas yang melanda negara tika ini memberi tekanan fizikal kepada tubuh badan dan kesan terhadap kesihatan. Ia boleh terjadi daripada tahap sederhana ke tahap yang boleh menyebabkan maut.

Langkah berjaga-jaga perlu diambil agar tidak membahayakan kesihatan kerana cuaca panas yang ekstrem ini akan memberi kesan kepada semua.


Masalah yang paling bahaya adalah kekurangan air dalam badan semasa cuaca kering dan panas ini kerana boleh menyebabkan strok haba.




Tanda-Tanda Semasa Panas Melampau


Berikut adalah antara tanda-tanda yang selalu berlaku ketika cuaca panas yang melampau.

  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Tidak fokus
  • Pening
  • Kekejangan
  • Mual dan muntah

Jika keadaan yang terlampau teruk, boleh mengakibatkan
  • Dehidrasi (kekeringan)
  • Kekeliruan
  • Tidak sedarkan diri (koma)
 


Golongan Yang Lebih Berisiko


  • Dewasa berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda dari yang lebih muda.
  • Kanak-kanak berusia 5 tahun ke bawah.
  • Pesakit yang menghidapi masalah pernafasan
  • Pesakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan kelenjar tiroid.
  • Mereka yang terbabit dengan kerja luar seperti buruh, ahli sukan, peladang dan lain-lain.


Tips Untuk Hadapi Cuaca Panas


  1. Minum air masak dengan kerap. Tidak perlu menunggu dahaga dan tidak kira apa jua aktiviti yang anda lakukan. Minum setiap 15 minit
  2. Minum minuman isotonik yang membantu hidratkan semula tubuh kita.
  3. Sebaiknya sentiasa berada di dalam rumah/bangunan.
  4. Hadkan aktiviti luar yang terdedah kepada cuaca panas
  5. Mandi dengan kerap
  6. Pakai pakaian yang nipis, longgar dan berwarna terang/cerah
  7. Gunakan topi atau payung
  8. Elakkan pengambilan air yang mengandungi kafein, alkohol dan gula yang tinggi
  9. Letakkan kain basah dan sejuk pada badan
  10. Gunakan kipas untuk sejukkan badan
  11. Tidak berada di kawasan yang panas seperti di dalam kereta tanpa pendingin hawa
  12. Jika keadaan tidak boleh dikawal, sila dapatkan bantuan.


Cara Hidratkan Tubuh Elak Dehidrasi Dengan Cepat


Cara menghidrat tubuh dengan cepat adalah dengan pengambilan minuman angkasawan iaitu PERFORMANCE DRINK Shaklee.


Ini adalah kerana Perfomance Drink


1) Mempercepatkan proses penghidratan tubuh.

Telah terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap penghidratan yang lebih cepat berbanding air. Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi.

2) Mengandungi Opticarb.

Opticarb adalah kandungan karbohidrat yang eksklusif yang terdapat di dalam Performance Drink ini. Opticarb membekalkan tenaga dengan cepat dan berpanjangan.

3) Mengandungi OPTI-LTYE

Iaitu campuran elektrolit  proprietari termasuklah sodium, potassium, kalsium dan magnesium bagi menyokong proses penghidratan secara optimum. Kandungan elektrolit ini membantu mencegah proses dehidrasi daripada berlaku. Jadi lebih tenaga akan disalurkan dan risiko untuk badan mengalami dehidrasi adalah kurang.

4) Mengawal tahap paras gula dalam darah

Bagi mengekalkan tenaga dan meningkatkan stamina. Jadi kurang rasa lesu dalam keadaan cuaca panas ini.

5) Shaklee juga memberi jaminan ketulenan

Untuk Performance Drink ini ianya tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan. Ia juga bebas gas atau tidak berkarbonat dan bebas lemak atau kolesterol.


Siapa Yang Perlukan Performance Drink


  1. Ibu yang menyusukan anak
  2. Mereka yang mempunyai gaya hidup yang aktif dan aktif bersukan
  3. Mereka yang berpuasa. Sesuai untuk sahur dan berbuka
  4. Pesakit yang menghidap gout
  5. Mereka yang kurang minum air dan dehidrasi
  6. mereka yang sering sakit kepala atau migrain
  7. Anak-anak yang demam
  8. Mereka yang terasa nak demam atau sedang demam

Kesimpulannya ia boleh diambil seisi keluarga dari usia 2 tahun ke atas.



Mereka Menyukai Performance Drink


Testimonial 1



"Salam Jumaat semua, semoga sentiasa beroleh keberkatan dari Allah SWT. Dah lama saya nak kongsikan tentang PERFORMANCE DRINK. Husband saya seorang yang aktif bersukan seperti futsal dan badminton. Setiap kali bersukan husband selalu rasa penat dan bila balik rumah rasa lenguh-lenguh badan.
Saya pun ambil inisiatif bancuhkan PD untuk husband untuk bekalan semasa sedang bersukan dan terbukti husband rasa segar dan cergas sahaja sepanjang main badminton dan boleh stay dalam court  selama 1 1/2 jam tanpa henti. padahal kawan yang lain dah bertukar ganti dah. Senang cakap dah pancit. Saya juga bekalan PD bila husband main futsal feedback beliau juga sama. Jadi PD memang best untuk orang yang bersukan dan saya juga minum PD sepanjang bulan ramadhan dan saya rasa bertenaga walaupun berpuasa dan menyusu anak. Just sharing. Sesuatu yang baik amat elok untuk diwar-warkan. Terima kasih ."
-Mysarah Az-



Testimonial 2


"PERFORMANCE DRINK
Saya suka performance drink, membantu saya kekal bertenaga sampai malam. sekarang saya tengah marathon ganti puasa. Performance drink sangat membantu walaupun puasa, fully breastfeed, balik keja saya tetap kuat untuk masak untuk berbuka, sidai baju, kemas rumah, mandikan anak, siapkan assignment, steril botol susu. Memang bertenaga.
Kawan-kawan siapa yang cepat penat tu boleh try. Best sangat, rasa oren, rugi tak cuba, nak-nak dah nak masuk ramadhan ni."
-Nojie Wan Din-



Elakkan dehidrasi kerana ia boleh menyebabkan strok haba dan membawa maut.




Buat pesanan anda di sini

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=189d6ffac257d9eb4c265eff027c6569


Setiap pembelian disertakan dengan konsultasi percuma hanya untuk anda pelanggan saya.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya.
Saya sedia membantu anda.


http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitamin



Happy Sharing Happy Reading




http://mynotavita.blogspot.my/p/blog-page_25.html







Comments

  1. tak dinafikan cuaca sekarang ni mmg terlampau panas. rasa nak duduk dlm aircond je

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Cara Menghilangkan Kedutan Di Muka Dengan Cepat Dan Berkesan

Rahsia Kulit 'Flawless' dan 'Glowing' Secara Semulajadi

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi