Skip to main content

Punca Dan Atasi Masalah Gastrik Dari Berulang Secara Semulajadi

Assalamu'alaikum...hai

Pernah tak terjadi, jika lambat atau skip makan, mengambil makanan pedas atau masam, anda akan mengalami pedih perut yang melampau? Rasa pedih ulu hati? Kembung perut yang membuatkan anda merasa tidak selesa. Jika ya, anda sedang mengalami masalah gastrik.

Biasanya berlaku disebabkan tidak makan dengan teratur dan tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan juga stress!!


Perut kita mengeluarkan asid hidroklorik yang berfungsi mencerna makanan secara semulajadi. Asid hidroklorik sangat kuat dan bersifat menghakis.
Gastritis merupakan keradangan mukosa yang melapik dinding perut. Lapisan perut kita dilapisi dengan mukosa bagi mengelakkannya terhakis.

Gastrik berlaku sekiranya tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik dengan kekuatan lapisan pertahanan. Bahayanya gastrik ini adalah kerana dinding perut kita menjadi semakin nipis.
Lelaki lebih berisiko menghidap penyakit ini dengan nisbah 1.5 hingga 2 kali ganda daripada wanita.


Tanda Tanda Gastrik


  • Kerap sakit dibahagian kanan kepala terutamanya ketika perut kosong atau lewat malam.
  • Sakit kepala disertai dengan rasa loya atau mual, rasa sebu perut dan tiada selera makan.
  • Muntah berwarna kuning, mengandungi darah atau darah bergumpal.
  • Sakit perut yang teramat sangat.
  • Keluar angin seperti sendawa apabila bahagian badan tertentu digosok atau diurut.
  • Penurunan berat badan yang mendadak.

Pada tahap kronik, pesakit boleh mengalami ulser perut yang boleh menyebabkan pendarahan. Yang mana ianya boleh dilihat dalam dua bentuk
  • Najis menjadi hitam seperti tar
  • Muntah mengandungi darah ataupun hitam seperti kopi.

Sekiranya mempunyai tanda-tanda di atas, sila berwaspada dan berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut,


Punca Gastrik



Makanan Pedas

Ia meransang lebih banyak rembesan asid perut bagi tujuan mencernakan makanan.

Makanan Dan Minuman Masam

Akan meningkatkan kesan asid terhadap dinding perut.

Makanan Berminyak Dan Berlemak

Ia sukar untuk dihadam dan menyebabkan lebih banyak asid perut dirembeskan untuk proses pencernaan.

Merokok

Mengurangkan kecekapan Lower Esophogeal Sphincter yang mana ia berfungsi sebagai pintu pagar bagi membenarkan makanan masuk ke dalam perut dan menutupnya kembali.


Minuman berkafein

Meransang rembesan asid perut.

Penggunaan NSAIDS (non-steroidal anti inflammatory drugs)

Pengambilan yang berterusan dan kerap (contoh:aspirin) akan menyebabkan hakisan kepada dinding perut.

Stress Atau Tekanan Emosi

Kebiasaannya perut akan merembeskan asid dengan banyak apabila kita berada dalam keadaan tertekan.

Jangkitan bakteria H.Pylori

Bakteria ini boleh menyebabkan dinding perut luka (gastrik ulser).


Cara Mengatasi Masalah Gastrik


  • Berhenti merokok
  • Berhenti mengambil ubat tahan sakit
  • Amalkan pemakanan yang sihat dan diet yang seimbang
  • Elakkan makanan yang masam, pedas, bercili, berempah dan banyak bahan pengawet
  • Sekiranya berpuasa, pastikan bersahur
  • Makan sedikit tetapi kerap
  • Kurangkan minuman berkafein dan berkarbonat
  • Banyakkan minum susu kerana ia bersifat alkali dan mengurangkan keasidan perut.
  • Kurangkan makanan berangin
  • Berhenti mengambil minuman beralkohol


Kombinasi Nutrisi Untuk Masalah Gastrik



Dengan pengambilan nutrisi ini secara konsisten dapat membantu mengelakkan masalah gastrik dari berulang.


Soy Protein Isolate Powder

  • Membantu meneutralkan keasidan dalam perut.
  • Mempunyai sumber protein soya non-GMO yang tinggi sifat kealkaliannya.
  • Membantu membina sel-sel baru dengan menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat hakisan asid hidroklorik yang menghakis dinding perut.


B Complex

  • Membantu dalam proses sintesis DNA
  • Mengawal tekanan
  • Membina tenaga dalam proses metabolisma.
  • Mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh bagi menggantikan nutrisi yang hilang dari badan setiap hari akibat dari tekanan kerja,alkohol dan ubatan preskripsi.



Ostematrix

  • Sangat membantu mengurangkan keasidan dalam perut  kerana lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D yang bersifat alkali
  • Mengurangkan rasa pedih ulu hati dengan cara menaturalkan asid yang memasuki esofagus.



Peppermint Ginger Plus

  • Membantu mengurangkan masalah sebu,senak perut dan menyingkirkan angin dalam badan.
  • Mengurangkan rasa tidak selesa akibat masalah penghadaman.


Ketahui bagaimana wanita ini bebas dari gastrik yang diaaminya selama 10 tahun






Ikhtiar Gastrik Dengan Shaklee


Testimonial 1


" ESP ostematrix bagus untuk gastrik..Eqin pun gastrik teruk juga ambil 2 ni memang konsisten..
Alhamdulillah takde dah gastrik. kalau tak melawat hospital sokmo sebelum kenal shaklee.."


Testimonial 2


"Kalau saya tahu ESP boleh membantu merawat gastrik, awal-awal lagi saya amalkan secara konsisten. Baru-batu ni saya kena gastrik yang agak kronik. Saya memang dah lama kena gastrik hampir 10 tahun.
Hari yang saya sakit tu memang sampai jadi macam udang la..lepas tu saya google-google(nasib baik handphone ada mobile internet) nak cari penawar ni..jumpa pula peranan ESP ni untuk gastrik.
Kebetulan ada ESP dalam almari tu yang saya guna skip-skip, tekad ambil ESP (paksa diri tu bangun), minum ikut arahan dan esoknya dah kurang dan sekarang ni dah hilang terus sakit gastrik (selalunya kalau makan ubat hampir 5 hari baru okey) Thank you Shaklee.."



Jangan pandang remeh masalah gastrik kerana jika dibiarkan hingga ke tahap kronik dan berlaku pendarahan boleh menyebabkan kanser perut.



Dapatkan nutrisi gastrik anda dengan membuat pesanan di sini,

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=2c41848295efeeb47beabefb10751ed3
http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1234730



Setiap pembelian disertakan dengan konsultasi percuma dan berterusan.

KHAS hanya untuk pelanggan saya sahaja.



Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya. Saya sedia membantu anda.


http://www.wasap.my/60123923099/shaklee
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitamin



Happy Sharing Happy Reading






Comments

Popular posts from this blog

Rahsia Kulit 'Flawless' dan 'Glowing' Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Kedutan Di Muka Dengan Cepat Dan Berkesan

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi