Skip to main content

Risiko Dan Cara Mengawal Tekanan Darah Tinggi Semasa Mengandung

Assalamu'alaikum...hai

Wanita mengandung mudah mengalami masalah kesihatan jika tidak menjaga pemakanan dan kesihatan semasa berada di fasa kehamilan. Salah satunya adalah tekanan darah tinggi semasa mengandung.
Masalah ini jika tidak dikawal akan mengundang risiko dan membahayakan nyawa ibu dan bayi yang dikandung.




Terdapat 3 jenis darah tinggi semasa mengandung


Gestational Hypertension

  • Bacaan tekanan darah melebihi 140/90
  • Ujian air kencing tiada protein
  • Berlaku usia kandungan 20 minggu hamil hingga 12 minggu melahirkan

Chronic Hypetension

  • Bacaan tekanan darah melebihi 140/90
  • Ujian air kencing tiada protein
  • Berlaku sebelum usia kandungan 20 minggu hamil atau selepas 12 minggu melahirkan

Preeclampsia

  • Disahkan mengalami Gestational Hypertension atau Chronic Hypertension
  • Ujian air kencing ada protein
  • Boleh memudaratkan ibu dan bayi jika tidak dirawat


Punca Dan Faktor Darah Tinggi Semasa Mengandung


  • Wanita hamil berusia kurang dari 20 tahun.
  • Wanita hamil pada usia lebih 40 tahun.
  • Hamil kembar.
  • Hamil kali pertama.
  • Mempunyai sejarah dalam keluarga, ibu atau adik beradik perempuan pernah mengalaminya.
  • Berat badan berlebihan semasa hamil.
  • Mempunyai masalah kesihatan yang kronik, contoh masalah buah pinggang, diabetes atau tekanan darah tinggi.


Bagi mengawal tekanan darah tinggi semasa mengandung, perlu melakukan pemeriksaan berkala, ikut nasihat doktor, mengambil ubat-ubatan seperti yang disarankan.

Jika mengalami masalah yang lebih serius, rawatan susulan akan diberikan dalam tempoh berpantang dengan memeriksa tekanan darah dan air kencing.


Kesan Tekanan Darah Tinggi Jika Tidak Dirawat


Kesan kepada ibu

  • Kegagalan hati.
  • Pembengkakan hati.
  • Strok jika berlaku pendarahan otak.
  • Koma atau kematian.

Kesan kepada bayi

  • Pertumbuhan terencat disebabkan kurang berat badan.
  • Kecil dan pramatang
  • Kecacatan dan kematian


Tips Kawal Tekanan Darah Tinggi Semasa Mengandung


Mengamalkan pemakanan yang sihat semasa mengandung.

Banyakkan makan sayur-sayuran dan minum jus buah-buahan yang membantu kurangkan tekanan darah tinggi seperti tomato, daun sup, daun saderi dan buah-buahan segar.

Melakukan senaman ringan.

Senaman ringan seperti yoga atau berjalan perlahan-lahan 3-4 kali sehari selama 15 minit bagi membantu kurangkan tekanan

Kurangkan pengambilan garam dan makanan segera.

Elakkan mengambil secara kerap kerana kandungan sodium natrium yang tinggi di dalam makanan segera.




Minum air secukupnya 2-3 liter sehari atau 8 gelas sehari.


Kurangkan minuman berkafein.


Kurangkan tekanan sewaktu bekerja.

Melakukan kerja dengan teratur dan berhati-hati supaya tidak merasa tertekan.

Mengambil suplemen tambahan

Mengambil suplemen yang membantu mengurangkan tekanan darah seperti omega-3, kalsium dan magnesium.


Kombinasi Nutrisi Yang Membantu Masalah Tekanan Darah Semasa Mengandung


Antara kombinasi nutrisi dari Shaklee yang boleh membantu masalah darah tinggi semasa mengandung.

OmegaGuard

Menggalakkan peredaran darah
Memecahkan lemak dan kolesterol
Menghindarkan pembekuan darah




Garlic Complex

Membantu turunkan tekanan darah
Membantu turunkan kelikatan darah
Mengurangkan pembekuan darah
Menurunkan kolesterol




Ostematrix

Untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah




B Complex

Membantu meredakan stress, punca terjadinya tekanan darah tinggi



Adalah disarankan mengambil Set Hamil Shaklee sejak dari awal kehamilan bagi membantu supaya anda lebih sihat dan cergas.



Testimoni Suplemen Shaklee




"Alhamdulillah..hari ni dapat good news dari customer.
Customer saya ni tengah pregnant 5 bulan. Dari sebelum mengandung lagi beliau memang ada masalah tekanan darah tinggi.
Kerana dah tak tahan nak ulang alik klinik buat check up, saya cadangkan dia ambil OmegaGuard ni.
Alhamdulillah setelah penggunaan lebh kurang 2 minggu, sekarang lihatlah hasilnya..
Tuan punya badan pun macam tak percaya..hihi

Plus, beliau beli OmegaGuard ni bukan untuk diri sendiri sahaja tau! Siap bagi kat anak lagi! Campur dalam makanan atau susu. Ibu bijak! Happy sharing!



Kawal tekanan darah tinggi anda demi keselamatan anda dan bayi yang dikandung.




Dapatkan suplemen anda disini

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=9cbea5b353f2dec1fed2002724850f17
http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1234730


Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya. Saya sedia membantu anda.



http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitamin



Happy Sharing Happy Reading


Comments

Popular posts from this blog

Cara Menghilangkan Kedutan Di Muka Dengan Cepat Dan Berkesan

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi

Rahsia Kulit 'Flawless' dan 'Glowing' Secara Semulajadi