Cara Atasi Masalah Buasir Ketika Hamil, Cegah Sebelum Parah!!

Assalamu'alaikum...hai

Buasir adalah penyakit yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Ini adalah disebabkan kerap meneran semasa membuang air besar atau ketika sembelit.

Buasir juga antara salah satu penyakit yang mudah dialami oleh wanita hamil. Tetapi buasir boleh dielakkan jika dari awal kehamilan sudah menjaga kesihatan diri, jika berlaku juga haruslah bersabar dan berusaha untuk merawatnya.



Bagi wanita hamil, buasir berlaku disebabkan :

  • Sembelit semasa hamil
  • Jumlah darah dalam badan bertambah, berlaku pengenduran dinding salur darah disebabkan hormon progesteron yang tinggi.
  • Bayi semakin membesar memberi tekanan kepada salur darah di bawah uterus (rahim) yang menyebabkan membengkak dan meregang.
  • Pernah mengalami buasir sebelum hamil, jadi berkemungkinan akan berlaku semasa hamil.


Tanda-tanda Masalah Buasir


  • Sakit pada dubur semasa dan selepas membuang air besar.
  • Ada ketulan terkeluar dari dubur.
  • Bengkak pada bahagian dubur.
  • Gatal-gatal atau pedih di bahagian dubur akibat lendiran yang keluar

Jika tidak dirawat boleh mengakibatkan jangkitan kuman dan bernanah.


Cara Mengatasi Dan Merawat Buasir Ketika Hamil


  • Minum air masak yang mencukupi, 2-3 liter sehari.
  • Ambil makanan tinggi serat seperti roti bijirin penuh, buah-buahan dan sayura-sayuran bagi mengelakkan berlakunya sembelit.
  • Untuk mengurangkan rasa sakit dan gatal, duduk dalam bekas berisi air suam.
  • Lap dubur dengan menggunakan tisu yang lembut.
  • Cuba tolak perlahan-lahan ketulan yang keluar dengan tangan yang bersih.
  • Berjumpa doktor untuk rawatan buasir untuk mengelakkan makin parah.
Bagi yang beragama Islam, boleh cuba amalkan doa ini, moga dapat merawat masalah buasir.


Walau apapun penyakit kita, hanya Allah yang boleh menyenbuhkannya. Kita hanya mampu berikhtiar untuk terus sihat.


Tonton pengalaman wanita ini, bagaimana beliau mengatasi masalah buasir semasa hamil.




Cadangan Nutrisi Untuk Masalah Buasir Ketika Hamil


Antara cara lain yang boleh membantu mengatasi dan merawat buasir semasa hamil adalah dengan mengamalkan supplemen Shaklee ini.


OmegaGuard

Sebagai anti radang.
Mengurangkan kesakitan.
Menyurutkan bengkak.



Ostematrix

Melembutkan najis.
Mengurangkan risiko buasir berulang.
Ubat tahan sakit semulajadi.



Sustained Release Vita C Plus

Membantu mempercepatkan pemyembuhan luka



Vitalea

Mempercepatkan penyembuhan luka.
Memberi tenaga.



Testimoni Masalah Buasir



Testimonial 1



"Tahniah, seronokkan berpantang dengan shaklee..kes lebih kurang macam saya bab buasir.
Sebelum dan selepas bersalin dia keluar, peritnya macam serik nak pregnant.
Kenal shaklee masa pantang 3 minggu, walau buasir kecut tapi masih tak masuk. Ambil shaklee semua baik, bertenaga..plus bila orang datang ziarah baby cakap saya macam bukan dalam pantang..hehe..muka tak pucat."

"Buasir sangat sangat sangat berkesan kalau ambil omega + zinc + ostematrix, kalau kena buasir time pregnant dan lepas bersalin memang elok sangat sangat, kejap saja dah baik!"



Jadi, adalah disarankan mengambil Set Hamil Shaklee seawal mungkin untuk mengelakkan berlakunya buasir semasa hamil.

Buasir jika tidak dirawat akan menjadi parah disebabkan jangkitan kuman dan bernanah.

Mencegah lebih baik dari mengubat.




Dapatkan segera set buasir juga set kehamilan anda di sini, sekarang!!!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=9cbea5b353f2dec1fed2002724850f17
http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1234730


Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya.

Saya sedia membantu anda.



http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitamin




Happy Sharing Happy Reading



3 comments:

  1. menakutkan betul buasir ni....efek dia memang menyakitkan

    ReplyDelete
  2. betul sangat...tak hamil pun sakit ni pulak time hamil..tak dapat bayangkan..

    ReplyDelete
  3. Memang menagis dibuatnya kalau kena ni..

    ReplyDelete