Skip to main content

Ketahui Manfaat Dan Khasiat Europian Elderberry Untuk Kesihatan

Assalamu'alaikum...hai

Hari ini nak lari sedikit dari kebiasaan, nak cerita pasal lain. Nak kongsi sikit mengenai buah yang comel, kecil-kecil cili padi ini. Dikatakan buah ini adalah buah zaman purba dan memang dikenali sebagai 'natural remedy'. Ada sesiapa kenal dengan buah ni?


Inilah buah European Elderberry, yang mana ia banyak dijumpai di negara Eropah dan juga Asia Barat. Pada zaman Greek dahulu, Elderberry dikenali sebagai "father of medicine" kerana ia dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.Elderberry biasanya tumbuh meliar di kawasan yang tidak terjaga dan di pinggir-pinggir jalan. Sering digunakan dalam campuran minuman seperti jus, jeli, sirap malah dijadikan kismis dan inti pai.


Kajian Yang Dijalankan Terhadap Elderberry


Kajian yang diterbitkan di dalam Jurnal Penyelidikan Perubatan Antarabangsa menyatakan bahawa ekstrak elderberry yang digunakan terhadap simptom selsema dalam jangka masa 48 jam dapat memendekkan tempoh simptom selsema seawal 4 hari.


1. Pada tahun 1995, berlakunya wabak selsema di Panama hingga memaksa pihak kerajaan menggunakan elderberry sebagai rawatan altenatif dalam membantu melawan wabak tersebut.

2. Satu jurnal kajian yang diterbitkan oleh Nutriens pada pada tahun 2016, menunjukkan bahawa suplemen elderberry mampu mengurangkan tempoh dan gejala demam selsema bagi pengembara.
Penggembara menggunakan herba ini 10 hari sebelum mengembara sehingga 4-5 hari selepas perjalanan ke luar negara, tempoh selsema yang dialami 2 hari lebih pendek begitu juga dengan demam.

3. Terdapat juga kajian yang menunjukkan ekstrak elderberry amat berkesan mengurangkan simptom-simptom seperti flu di mana flavonoid yang terdapat di dalam elderberry mengikat virus influenza dan virus selsema burung H5N1.

4. Pada tahun 2009, satu kajian yang dilakukan secara rawak, dimana pesakit dibahagi kepada 2 kumpulan.
 • Kumpulan 1 - Diberikan 4 dos 175 miligram ekstrak elderberry proprietari harian.
 • Kumpulan 2 - menerima placebo setiap hari selama 2 hari.
Kumpulan 1 menunjukkan peningkatan yang ketara dalam kebanyakkan tanda-tanda selsema, manakala kumpulan 2 tidak menunujukkan sebarang peningkatan terhadap keterukan gejala tersebut.

Maka, para penyelidik menyimpulkan bahawa ekstrak elderberry berkesan dalam mengawal gejala influenza.


Mekanisme Utama Elderberry


Berdasarkan kajian-kajian yang telah dijalankan, terdapat 3 mekanisme utama elderberry iaitu :

Anti radang

Terdapat anthocyanin yang sangat bagus dalam mengatasi keradangan, meningkatkan sistem imun dan baik dalam mengatasi masalah sakit-sakit otot.

Anti Virus

Jus elderberry banyak digunakan sejak dulu lagi untuk mengatasi masalah demam, selsema dan ada kajian yang menunjukkan ia boleh mengubati serangan influenza A (H1N1). Bioflavonoids di dalamnya membantu memusnahkan virus yang boleh menjangkiti sel-sel.

Anti Kanser

Kajian yang dijalankan di onkologi di Israel menunjukkan bahawa elderberry dapat membantu merangsang sistem imun badan dalam merawat pesakit kanser dan AIDS.Manfaat Elderberry


Apa yang menarik mengenai elderberry ini, ia merupakan buah yang kaya dengan antioksidan, lebih kaya dengan flavonoids berbanding blueberry, kranberi, biji goji dan beri hitam.


Flavonoids yang terdapat di dalam elderberry sangat membantu untuk menguatkan sistem imun melawan penyakit dan mengelakkan sel-sel kita daripada rosak akibat radikal bebas. Ia juga bagus untuk kesihatan mata.

Elderberry juga mengandungi :
 • Vitamin C
 • Vitamin A yang tinggi
 • Potassium
 • Iron
 • Vitamin B6
 • Fiber
 • BetacaroteneAntara kebaikan elderberry adalah mengurangkan :

 • Selsema
 • Resdung.
 • Sakit saraf
 • Keradangan
 • Keletihan yang kronik
 • Alahan
 • Sembelit
 • Kanser

Dengan sifat anti-radang dan antioksidan elderberry, maka ia boleh membantu dalam merawat masalah sinus atau resdung, dimana ia boleh dijadikan penawar semula jadi jangkitan sinus, membantu merawat jangkitan paru-paru.
Dan lagi ekstrak elderberry sangat bagus untuk masalah kolesterol kerana boleh mengurangkan pengoksidaan kolesterol jahat (LDL) mengikut kajian di salah sebuah universiti di Austria


Salah Satu Ramuan Yang Terdapat Di Dalam Vivix


Meskipun elderberry mempunyai banyak manfaat tetapi ia masih belum dikenali ramai. Ianya tidak digunakan sewenang-wenangnya kerana terdapat bahagian pokok ini yang beracun iaitu bahagian daun, batang dan akar. Dan ianya boleh mengundang kematian.

Maka, biarlah pakar dan saintis sahaja yang mengkajinya.


Dengan itu Shaklee telah memudahkan dan menjadikan elderberry yang hebat ini sebagai salah satu ramuan yang terdapat Vivix.

Jika anda ingin mencuba elderberry, tidak perlu mencari hingga ke Eropah, hanya cuba dan amalkan vivix dengan manfaat dan kebaikan elderberry dan lain-lain ramuan yang terdapat di dalamnya.Jadi, apa tunggu lagi!! Dapatkan vivix anda untuk merasai manfaatnya.Sila klik untuk membuat pesanan anda.
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a6104a16f4c583147e53daee7fcb4550
http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1234730


Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya. Saya sedia membantu anda.http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitaminHappy Sharing Happy ReadingDisclaimer : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik.Comments

Popular posts from this blog

Cara Menghilangkan Kedutan Di Muka Dengan Cepat Dan Berkesan

Rahsia Kulit 'Flawless' dan 'Glowing' Secara Semulajadi

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi