Skip to main content

Atasi Parkinson Secara Semulajadi Dengan Berkesan


Assalamu'alaikum...hai

Antara kita percaya atau tidak, makin ramai yang menghidapi penyakit Parkinson dan dijangka akan bertambah disebabkan peningkatan populasi masyarakat berusia di Malaysia.
Sinonimnya Parkinson dikaitkan dengan gambaran orang tua terketar-ketar tetapi ramai yang tidak sedar bahawa kaji selidik yang dilakukan untuk mendiagnosis pesakit Parkison menyatakan ia boleh dihidapi oleh mereka yang berusia 30-an.Parkinson merupakan penyakit yang berkaitan dengan sistem saraf otak tetapi tidak menjejaskan memori atau hilang ingatan sebagaimana penyakit Alzheimer. Parkison adalah penyakit neurodegeneratif selepas Alzheimer yang berpotensi menyerang mereka yang berusia.


Parkison terjadi apabila terdapat masalah dengan sel-sel saraf dalam otak iaitu satu sel kimia di otak yang dipanggil dopamin. Dopamin menghantar isyarat ke bahagian otak yang mengawal pergerakan. Apabila dopamin berkurangan akan menyebabkan berlakunya gangguan pergerakan fizikal. Adalah sukar untuk mengenal pasti faktor yang menyebabkan dopamin berkurang kerana sel ini musnah dengan sendirinya.


Penyakit ini mempengaruhi setiap orang dengan cara yang berbeza hingga tidak mampu menguruskan diri sendiri, mengalami masalah keseimbangan badan, kesukaran untuk berjalan disebabkan kawalan otot yang berkurang. Ia mencabar minda dan memberi kesan yang amat besar kepada pesakit, penjaga juga ahli keluarga mereka.


Simptom Penyakit Parkinson


Simptom awal penyakit ini tidak ketara cuma pesakit akan mengadu rasa letih, lesu dan kejang pada waktu malam. Antara simptom penyakit Parkinson ialah :

  • Tangan dan kaki menggeletar
  • Kepala dan badan bergoyang
  • Sukar untuk menelan
  • Pergerakan, percakapan menjadi perlahan atau lambat
  • Tidak dapat mengimbangi badan ketika berjalan atau berdiri
  • Sendi dan otot menjadi ketat
  • Kemurungan dan pemencilan diri
  • Mengalami penyakit lain seperti thyroid,diabetes, darah tinggi dan kekurangan darah
  • Lebih teruk jika mengalami tekanan

Jika pesakit tidak dirawat atau mendapatkan rawatan yang tidak betul, keadaan akan menjadi lebih teruk.


Rawatan Untuk Penyakit Parkinson


Walaupun penyakit Parkinson tidak boleh diubati sepenuhnya, sekurang-kurangnya ia boleh dikawal agar tahap kesakitan berkurangan agar pesakit boleh melakukan tugas-tugas mudah, berdikari dan bekerja semula.

Ubat-ubatan

Levodopa sejenis ubat yang diambil untuk menggantikan dopamin yang berkurangan dalam otak dan perlu diambil seumur hidup. Ketika mengambil ubat ini tidak digalakkan mengambil bersama makanan yang mengandungi protein kerana ia akan menyebabkan proses penyerapan ubat tidak berkesan. Pengambilan ubat juga mungkin memberi kesan sampingan yang lain.

Senaman

Tidak kira apa jenis senaman yang mampu dilakukan untuk mengelak kemurungan. Dapatkan kumpulan sokongan supaya minda lebih positif dan dapat menghadapi dengan lebih baik. Di Malaysia terdapat Persatuan Parkinson Malaysia.

Pembedahan

Satu kaedah rawatan yang dipanggil Rangsangan Otak Dalam (DBS) untuk merawat Parkinson dikalangan orang muda. Rawatan ini terbukti berkesan dan memberi harapan kepada pesakit di mana pesakit yang menjalani DBS mengalami pemulihan 60 hingga 90 peratus. Kadar pengambilan ubat juga berkurangan 50 hingga 60 peratus.


Atasi Parkinson Dengan Suplemen Semulajadi


Penyakit Parkinson boleh dibantu dengan mengamalkan suplemen semulajadi Shaklee.


Vivix

Kandungan resveratrol dalam vivix mampu membantu pesakit Parkinson kerana ia merawat dan melindungi DNA sehingga ke tahap selular.
Melambatkan penuaan.
Meningkatkan tenaga dalam sel
Menghalang pengumpulan protein AGE (bendasing yang terhasil dari lebihan gula dan protein)
Kesihatan menyeluruhB Complex

Membantu pengeluaran dopamin
Asid folic, Vitamin B12 dan B6 bantu kurangkan asid amino beracun yang tinggi dalam badan pesakit ParkinsonOmega Guard

Antiradang untuk keradangan otakOstematrix

Ringankan stress
Perbaiki kekejangan dan kebas-kebasAntara Yang Berjaya Merawat Parkinson Dengan Shaklee


Testimonial" Sebelum - muka pucat, susah buang air besar, buang air kecil tidak lawas, pergerakan lambat (perlukan pertolongan), posisi badan senget (bahu kelihatan senget sebelah), pemikiran agak lambat untuk buat sesuatu tindakan, kurang selera makan, sangat sensitif, cepat penat atau bosan, keadaan diri sungguh lemah.

Selepas satu minggu - muka kelihatan segar, buang air besar teratur, buang air kecil lawas, pergerakan nampak lebih pantas (dapat melakukan solat dengan sempurna, buat sesuatu tanpa perlukan pertolongan) tetapi tetap dalam perhatian, posisi badan kembali normal dalam 70-80% berbanding sebelumnya, pemikiran nampak lebih stabil, selera makan semakin baik (berat badan naik), boleh terima teguran atau pandangan, rajin melakukan senaman seperti berjalan dalam jarak yang lebih jauh dari sebelumnya, keadaan diri lebih cergas. "


Mencegah Lebih Baik Dari Mengubati Kerana Parkinson Boleh Menyerang Golongan Muda Seawal Usia 30 TahunDapatkan suplemen anda sekarang!!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=41d727696cfe79387a8644bba00cd45e
http://mynotavita.blogspot.my/p/daftar-ahli.htmlSaya ingin membantu andaSebarang pertanyaan boleh hubungi saya

http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitaminHappy Sharing Happy Reading


Disclaimer : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik.Comments

Popular posts from this blog

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi

Tips Menangani Kesakitan Adhesion Colic Secara Semulajadi

Punca Dan Kaedah Rawatan Bartholin Cyst Elak Dari Berulang