Skip to main content

Kenali Punca Faktor Risiko Dan Gejala Penyakit Multiple Sclerosis


Assalamu'alaikum...hai

Multiple Sclerosis adalah satu keadaan yang memberi kesan kepada otak dan atau saraf tunjang menyebabkan pelbagai gejala termasuk masalah penglihatan, pergerakan tangan atau kaki, deria atau keseimbangan badan. 
Ia merupakan satu keadaan sepanjang hayat yang boleh menyebabkan ketidakupayaan yang serius, walaupun ia kadang-kadang boleh menjadi sederhana. Dalam kebanyakkan kes, gejala ini dapat dirawat.Multiple sclerosis merupakan penyakit neurologi yang disebabkan oleh sel-sel sistem imun yang menyerang dan melumpuhkan lapisan pelindungan sel sistem saraf pusat (tunjang dan otak) dipanggil 'myelin' yang menyebabkan fungsi saraf menghantar maklumat dari otak ke bahagian badan yang terlibat tidak dapat berfungsi dengan baik.
Ia boleh menyerang saraf mata, saraf otak atau saraf tunjang dan secara berulang-ulang. Lama-kelamaan saraf yang terlibat akan rosak dan tidak dapat dipulihkan.Faktor Risiko Penyakit Multiple Sclerosis


Beberapa faktor yang telah dicadangkan sebagai kemungkinan punca MS termasuk:

Umur 

Biasanya didiagnosis pada orang berusia 15 - 60 tahun, walaupun ia boleh terjadi pada sebarang usia. Di Malaysia berlaku kepada remaja perempuan berusia 14 tahun.

Jantina

Kira-kira dua hingga tiga kali lebih berisiko berlaku di kalangan wanita berbanding lelaki.

Genetik

Multiple Sclerosis tidak diwarisi secara langsung, tetapi orang-orang yang berkaitan dengan keadaan seseorang lebih cenderung untuk berlaku. Peluang untuk adik-beradik atau anak seseorang dengan Multiple Sclerosis juga boleh berlaku dianggarkan sekitar 2-3%. 


Kekurangan cahaya matahari dan vitamin D 

Multiple Sclerosis biasa berlaku di negara-negara yang jauh dari khatulistiwa, yang mungkin bermakna bahawa kurang mendapat cahaya matahari dan tahap vitamin D yang rendah yang mungkin memainkan peranan dalam keadaan tersebut. Walaubagaimana pun ia tidak jelas sama ada vitamin D tambahan boleh membantu mencegah Multiple Sclerosis.

Merokok

Orang yang merokok adalah dua kali lebih berkemungkinan untuk mendapat Multiple Sclerosis berbanding dengan mereka yang tidak merokok.

Jangkitan Virus

Jangkitan virus terutamanya yang disebabkan oleh Epstein-Barr virus (virus untuk demam glandular), mungkin mencetuskan sistem imun yang membawa kepada Multiple Sclerosis pada sesetengah orang.


Simptom Penyakit Multiple Sclerosis


Simptom penyakit ini berbeza bagi setiap orang kerana ia mengikut sistem saraf mana yang terlibat sebagai contoh jika ia menyerang saraf lidah, maka pesakit akan sukar untuk bercakap dan menjadi pelat. Jika ia menyerang saraf tangan, maka pesakit tidak dapat memegang sesuatu dengan betul.

Simptom yang paling biasa bagi multiple sclerosis adalah seperti :

 • Gangguan memori dan hilang ingatan, masalah dengan pemikiran, pembelajaran dan perancangan.
 • Masalah pertuturan.
 • Masalah pendengaran.
 • Sukar untuk menelan.
 • Kemurungan dan kebimbangan
 • Keletihan.
 • Masalah penglihatan
 • Otot mengalami kekejangan dan lemah.
 • Sukar untuk berjalan.
 • Kebas atau badan terasa berat sebelah.
 • Masalah pundi kencing tidak dapat mengawal pembuangan air kecil.
 • Masalah usus tidak dapat mengawal pembuangan air besar
 • Lumpuh
 • VertigoPunca Dan Rawatan Penyakit Multiple Sclerosis


Punca sebenar penyakit ini tidak diketahui secara tepat tetapi tiada rawatan yang dapat memulihkan penyakit ini. Namun jika pesakit mengalami simptom berulang perlu merujuk kepada pakar neurologi untuk didiagnos dan dapat dikesan awal supaya dapat mengawal masalah yang lebih serius.
Pesakit juga perlu berfikiran positif dan mendapatkan khidmat nasihat untuk memulihkan keadaan emosi dan mendapat sokongan dari ahli keluarga.


Kini terdapat ubat-ubatan yang hanya mengawal risiko serangan dari berulang, oleh itu risiko kecacatan seperti lumpuh dan penglihatan dapat dikurangkan. Tidak dinafikan juga kos ubatan adalah tinggi dan pesakit perlu diperiksa sama ada sesuai atau tidak dengan ubat tersebut.


Vivix Sebagai Ikhtiar Bagi Penyakit Multiple SclerosisVivix merupakan sirap pekat berwarna merah merupakan revolusi terbaru dalam pemakanan polifenol. Vivix adalah campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan lobak ungu yang kaya dengan polifenol.

Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Bahan-bahan utamanya telah diuji secara klinikal dan ianya eksklusif untuk Shaklee.

Oleh kerana penyakit Multiple Sclerosis merupakan penyakit auto imun yang mengganggu sel saraf, maka vivix dapat membantu kerana ia membantu meningkatkan sistem imun, mempertahankan sel, memberi tenaga, memperbaiki dan meningkatkan prestasi sel.
Kisah Kejayaan Ikhtiar Dengan Vivix


Testimoni


Amazing Results for my MS
"I have MS and VIVIX has worked amazing for me. I have much more energy**, which is better than before I was taking Vivix. Vivix could really help others. At least it sure has in my case."*
Barbara
 
**Shown in a laboratory study, Vivix increases energy production at the cellular level, which declines as we age.
A laboratory study at a leading university showed that key ingredients in Vivix significantly increased mitochondria- the cellular power plants that produce energy.

Vivix Success stories with Multiple Sclerosis


Jika terdapat tanda-tanda awal Multiple Sclerosis, bertindaklah segera dengan mendapatkan Vivix sebagai ikhtiar untuk terus sihat.


Buat pesanan anda di sini

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a6104a16f4c583147e53daee7fcb4550
http://mynotavita.blogspot.my/p/daftar-ahli.html


Sebarang kesulitan atau pertanyaan boleh hubungi saya, saya sedia membantu anda.


http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitaminHappy Sharing Happy Reading


Disclaimer : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik.


Comments

Popular posts from this blog

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi

Tips Menangani Kesakitan Adhesion Colic Secara Semulajadi

Punca Dan Kaedah Rawatan Bartholin Cyst Elak Dari Berulang