Skip to main content

Apa Itu Krisis Penyembuhan (Healing Crisis)?

Assalamu'alaikum...hai 

Adakah anda dalam Krisis Penyembuhan?


Detoksifikasi atau penyingkiran toksin adalah bertujuan untuk menyegarkan semula minda dan badan dan memberi kesan positif kepada kesihatan menyeluruh. Kadang-kadang, reaksi awal untuk program detoksifikasi boleh menjadi sangat tidak menyenangkan dan sukar untuk menghadapinya.


Sebagai contoh, hidung berair yang anda alami semasa sejuk anda sebenarnya tidak disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi sebaliknya dihasilkan oleh usaha badan untuk melawan jangkitan. Oleh itu, gejala yang lebih teruk sebenarnya tanda sistem imun yang sihat yang akan mempercepatkan penyembuhan penyakit. Ini adalah kerana badan kita akan sentiasa bekerja ke arah keadaan semulajadi.


Tindak balas ini biasanya dipanggil Krisis Penyembuhan (Healing Crisis) atau reaksi detox, berlaku apabila seseorang berasa bertambah teruk daripada sebelum mereka memulakan program detox. Berita baik bagi mereka yang mengalami krisis penyembuhan adalah ia merupakan tanda bahawa tidak lama lagi anda akan berasa lebih baik.


Apa itu Healing Crisis (Krisis Penyembuhan)


Healing crisis adalah di mana toksin berkumpul di dalam semua tisu dalam badan, terutamanya di dalam tisu lemak (fat tissue). Tubuh juga mengandungi pelbagai jenis koloni bakteria yang dihapuskan semasa proses detoksifikasi / penyingkiran toksin. Bahan toksin dan bakteria melepaskan endotoksin, yang memasuki aliran darah akan ditapis dan dihapuskan.

Apabila badan anda menemui toksin ini, ia akan melalui "krisis penyembuhan", yang merupakan tindak balas sistem imun badan untuk racun tersebut. Inilah sebabnya mengapa anda merasai simptom penyakit seperti berpeluh, demam, atau ketidakselesaan umum.

Selain daripada detoksifikasi, terdapat perkara-perkara lain yang boleh menyebabkan krisis penyembuhan. Sesetengah wanita yang telah menjalani rawatan refleksologi juga mengalami gejala krisis penyembuhan. Urutan, mandi sauna dan banyak terapi semula jadi yang lain juga boleh menyingkirkan toksin dan menyebabkan krisis penyembuhan. 
Gejala Krisis Penyembuhan


Kebiasaannya, gejala krisis penyembuhan hampir sama dengan gejala selsema. Gejala-gejala ini mungkin berbeza bagi setiap individu tetapi secara umumnya termasuk:

- Cirit-birit
- Keletihan
- Low gred fever
- Kegelisahan
- Loya
- Perubahan emosi
- Kegatalan kulit
- Batuk dan kahak
- Hidung tersumbat

Gejala-gejala ini hanya berlaku selama satu hingga tiga hari. Secara umumnya, lebih banyak toksin lebih teruk krisis penyembuhan berlaku. Apabila badan anda mula membuang toksin, anda mungkin merasa kesannya. Walau bagaimanapun, anda perlu mengambil ia sebagai tanda badan anda sedang berusaha untuk menghapuskan toksin.Cara Menangani Krisis Penyembuhan


Jika anda mengalami krisis penyembuhan, maka anda harus memastikan bahawa anda kekal terhidrat untuk menggalakkan badan anda membuang toksin. Bergantung kepada detoksifikasi anda, teh herba atau jus lemon juga boleh digunakan untuk membantu lagi mengusir toksin dan untuk menyediakan nutrien dan antioksidan. Minum air masak sekurang-kurangnya tiga liter sehari.

Terapi urut, akupunktur, dan meditasi juga boleh membantu untuk melegakan kesan-kesan krisis penyembuhan, terutamanya kebimbangan, tekanan, dan kesakitan. Banyakkan bertenang dan bersabar, teruskan pengambilan suplemen anda. Jika demam, suhu tidak turun dinasihatkan berjumpa doktor.Walaupun krisis penyembuhan mungkin sukar untuk dihadapi, yakinlah ia akan berlalu dan anda akan menjadi lebih baik kerana itu.


 

Ingin mencuba produk Shaklee?

Buat pesanan anda di sini

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=ff36b41817811eaa7d22ac0b6b435c77

 http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1234730Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor

http://www.facebook.com/notavitamin
 

Happy Sharing Happy Reading


Disclaimer : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik.Comments

Popular posts from this blog

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi

Tips Menangani Kesakitan Adhesion Colic Secara Semulajadi

Punca Dan Kaedah Rawatan Bartholin Cyst Elak Dari Berulang