Skip to main content

Tips Hilangkan Ketagihan Merokok Dengan Cara Yang Sihat


Seperti yang kita semua tahu, ketagihan merokok merupakan tabiat yang buruk, bukan hanya membahayakan kesihatan tetapi juga merosakkan hampir seluruh organ dalam badan kita, marilah katakan tidak pada rokok

 87% daripada kematian akibat kanser paru-paru adalah kerana merokok. Juga menyebabkan pelbagai jenis kanser dan masalah kesihatan yang lain. Ini adalah termasuk penyakit jantung dan salur darah, paru-paru dan strok. Merokok juga menyebabkan penuaan kulit pra-matang. Perokok adalah
  • 20 kali lebih berkemungkinan untuk mendapat kanser paru-paru.
  • 2 hingga 4 kali lebih cenderung mendapat serangan jantung
  • 1.5 hingga 2 kali lebih cenderung untuk mendapat strok.
Merokok bukan hanya membahayakan orang yang merokok, malah orang disekeliling mereka juga turut terlibat seolah-olah mereka juga adalah perokok, hanya disebabkan mereka menghidu asap rokok. Jika anda seorang perokok, statistik ini agak menakutkan, tetapi masih belum terlambat untuk anda berhenti merokok.


9 Tips Berhenti Merokok


1. Cari alasan untuk berhenti

Untuk memotivasikan diri, anda memerlukan alasan yang kuat untuk berhenti. Ianya mungkin untuk melindungi keluarga anda daripada asap rokok atau mengurangkan risiko kanser paru-paru, penyakit jantung. Mungkin anda ingin terasa segar dan muda. Pilih alasan yang kukuh untuk mengatasi keinginan merokok.

2. Kekal Positif

Berhenti merokok adalah sukar. Ianya lebih dari sekadar membuang rokok anda. Cuba untuk tidak berfikir mengenainya. Beri perhatian untuk hari ini dan masa akan berlalu, ia akan membantu anda kekal positif. Hari cubaan berhenti merokok mungkin tidak sempurna, tetapi yang penting anda tidak merokok walaupun satu sedutan.
3. Dapatkan sokongan

Beritahu keluarga dan rakan-rakan bahawa anda cuba untuk berhenti merokok. Mereka pasti menggalakkan anda untuk melakukannya. Menyertai kumpulan sokongan boleh membantu mengenalpasti kaedah untuk berhenti merokok.

4. Tenangkan diri anda

Salah satu sebab orang merokok adalah membantu mereka tenang. Apabila berhenti, anda perlu cari cara lain untuk bersantai. Terdapat pelbagai pilihan, seperti mendengar lagu, senamrobik, urutan di spa atau melakukan sesuatu yang anda gemari. Cuba elakkan diri anda dari berasa tertekan dalam tempoh beberapa minggu selepas anda berhenti merokok.

5. Elakkan pencetus lain

Pencetus lain adalah orang, tempat, benda atau situasi yang mencetuskan keinginan untuk merokok. Cuba elakkan, jika anda sering merokok sambil minum kopi, cuba beralih kepada minum teh untuk beberapa minggu. Jika anda merokok selepas makan, cuba lakukan perkara lain seperti mengunyah gula-gula getah.

6. Bersihkan rumah anda

Buang segala yang berkaitan dengan rokok seperti tempat abu rokok dan pemetik api. Basuh pakaian yang berbau asap rokok, cuci permaidani, sofa dan sebagainya. Gunakan penyegar untuk menghilangkan bau rokok. Bersihkan kereta anda jika anda merokok di dalamnya, supaya anda tidak terlihat atau bau apa-apa yang mengingatkan anda tentang rokok.


7. Makan buah-buahan dan sayuran

Apabila anda berhenti merokok selera makan akan meningkat. Jangan cuba untuk berdiet sebaliknya makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan protein tanpa lemak. Ia baik untuk kesihatan anda.

8. Sibukkan hari anda.

Sibukkan diri anda adalah antara cara terbaik untuk melupakan ketagihan merokok. Ini akan membuatkan anda lupa akan ketagihan merokok. Kekal aktif dengan melakukan aktiviti bersukan, bukan sekadar mengurangkan ketagihan tetapi baik untuk kesihatan tubuh anda.

Vivix Membantu Atasi Ketagihan Merokok


Vivix merupakan minuman botani yang mengandungi Polygomun Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya polifenol mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Vivix bertindak dalam 4 cara

-   memperbaiki DNA
-   mengurangkan keradangan
-   meningkatkan pengeluaran tenaga
-   menghalang pengumpulan protin AGE (bendasing yang terhasil dari lebihan gula dan protin)

Manfaat Vivix


-   perlindungan antioksidan
-   menyokong sistem imun
-   menyokong kesihatan otak
-   menyokong kesihatan sendi
-   kesihatan menyeluruh
Mereka yang sudah berjaya atasi ketagihan dengan vivix


Testimonial 1"Dulu saya seorang 'heavy smoker', lebih 20 tahun merokok. Beberapa kali cuba untuk berhenti, tetapi cuma dapat bertahan paling lama sebulan sahaja, kemudian kembali kepada tabiat buruk. Sehinggalah saya mencuba produk kesihatan Vivix dari Shaklee.
Pada asalnya isteri saya beri hanya untuk memperbaiki taraf kesihatan saya, tetapi dapat kesan positif yang lain. Ketagihan terhadap nikotin dari rokok hilang! Dan saya rasa merokok sangat tidak sedap!
Kini, sudah hampir 2 tahun saya berhenti merokok dan 100% bebas dari tabiat merokok"
-Huzair- 

Testimonial 2"Pada mulanya ambil Vivix hendak bantu masalah hyperthyroid, yang pada masa yang sama seorang perokok tegar. Selepas mengamalkan Vivix rokok terus rasa tidak sedap, sekarang sudah kurang merokok dan ketagihan merokok"
-Emy Ashura-


Jom Tonton Bagaimana Lelaki Ini Berjaya Berhenti Merokok


Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.Dapatkan vivix anda sekarang!!
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a6104a16f4c583147e53daee7fcb4550

http://mynotavita.blogspot.my/p/daftar-ahli.html


Saya ingin membantu anda.

Sebarang pertanyaan anda boleh menghubungi saya.

http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitamin

Happy Sharing Happy ReadingDisclaimer : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Produk-produk ini adalah makan tambahan yang membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga membantu sistem badan berfungsi dengan lebih baik.Comments

  1. Dan jangan lupa untuk berdoa supaya lekas berhanti merokok

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali Simptom PCOS Dan Atasi Dengan Cara Semulajadi

Tips Menangani Kesakitan Adhesion Colic Secara Semulajadi

Punca Dan Kaedah Rawatan Bartholin Cyst Elak Dari Berulang